top of page
Zoeken

Als het bos je hart heeft

Bijgewerkt op: 8 jan.

Merel is een echte natuurliefhebber in hart en nieren en heeft me laten zien en laten aanschouwen hoe het is om af te dalen in je eigen rust, in je eigen natuur. Ik vertel op deze blog de ervaring van haar fotoreis, maar ook vertel ik je over het platform wat ze op heeft gericht en waarvoor ze me vroeg om haar in beeld te brengen.
Merel Als een vogel zo vrij Met vleugels zo wijd Soms met ingehouden kracht Ook open en warm Een dans tussen mannelijke en vrouwelijke energie Brengt ons in het midden Van haar eigen natuur
De eerste ontmoeting

Merel heb ik ontmoet nadat ze mij een mail stuurde over een familiereportage. Ze had mij online gevonden en mijn manier van werken sprak haar aan, ze wilde iets anders, niet zomaar een fotoreportage. Ze zocht naar de verdieping en dat sloot mooi op elkaar aan. En zo geschiedde, ik ging op visite bij het familieweekend. Bij aankomst viel ik met mijn neus in de boter, een vliegtuigje was door een van de kinderen per ongeluk in de boom gevlogen en alles werd uit de kast gehaald om deze eruit te krijgen. Ik pakte direct mijn camera - want oh dit zijn de pareltjes - en ging aan de slag. Het was een heerlijke ochtend vol beleving, familiebanden, wilde bloemen plukken, samenwerken, rennen, spelen en natuurlijk - eten. Met een picknick tussen de koeien en een glimlach op zak sloten we de dag af.


Weerzien

Bij onze ontmoeting voelde ik direct al een klik, een overeenkomstigheid die ik nog niet kon plaatsen. We raakten aan de praat over onze levensweg, gevoeligheid, en een eigen koers varen. Er was veel herkenning in hoe wij ons pad ervaren, het niet helemaal passen in een bepaalde vorm die de maatschappij dicteert. Het functioneren op een net andere manier, en daarin vastlopen als je wordt gedwongen in de pas te lopen. Dus.... gingen we beide onze eigen weg. Ik had bij het afscheid al het gevoel; volgens mij gaan wij elkaar weerzien!


De vraag

Merel belt me met de vraag of ik haar in beeld wil brengen. De foto's die nu op haar website staan dragen niet meer uit wie ze nu is, en ze zou graag portretten willen waarop haar eigen energie echt zichtbaar is. Bovendien gaat ze een nieuw platform opzetten, ForestMe.


Wat is ForestMe? ForestMe is een contentplatform om de natuur in de mens wakker te maken. Door je te verwonderen, de puurheid en eenvoud te herinneren, kun je je er weer mee verbinden, en daarmee kom je ook dichter bij je eigen natuur. Met haar verhalen in tekst en beeld vangt ze de essentie van wie wij zijn. Neem een kijkje: de beelden laten je zien wie Merel is en ze gaat je zelf vertellen waar ze voor staat. www.forestme.nlAfstemmen

Aan de telefoon stemmen we af waar het over mag gaan, en hoe we de dag gaan inkleden. Ze kiest voor de fotoreis ''ontmoet jezelf'', een laagdrempelige fotoreportage die weergeeft waar je op dat moment staat en laat zien welke elementen zich in jezelf aandienen, welke elementen zichtbaar willen worden. En natuurlijk moet de reportage in het bos plaatsvinden, want het bos heeft Merels hart. Ze spreekt over het Speulderbos, en ik word direct enthousiast. ''Het bos van de dansende bomen'', ik heb geregeld fotografen erover gehoord. Het licht schijnt magisch te vallen, een plek die we samen willen ontdekken. Ik had nog een gaatje vrij in de agenda de week erna, en ze zei ja!


Op pad

Daar gingen we, 's ochtends vroeg spraken we af bij een parkeerplaats bij het Speulderbos en ''boshuis Drie''. Helaas was de plek niet open, dus een kop koffie om even te zakken en wakker te worden zat er niet in. We liepen een natuurcamping op op zoek naar een receptie met koffie ofzo... maar helaas. Het licht was echter magisch, en de timing klopte daardoor helemaal! Al struinend door het bos verwonderen we ons over de vele vogels, en de vele Merels die zich laten zien. Ik zie haar energie veranderen als ze het heeft over spanning, werk, daadkracht, moeten. Maar er is ook een enorme innerlijke kracht in haar zichtbaar. De balans vinden tussen het gebruiken van die kracht, en in de zachtheid blijven, is de uitdaging. Zichtbaar ontspant ze met haar snoet in de zon en haar hart geopend voor het bos. Zichtbaar is de verandering in haar lijf als ze het bos en de bomen binnen laat komen. Je ziet dat de herinnering indaalt, oh ja, het is goed. Hier kan ik zijn. Is het niet mooi wat de natuur voor en met ons doet?
Rust

Merel komt tot rust in het bos. De bomen laten haar in haar lichaam zakken en je ziet de harde trekken in zachtheid transformeren. Ik raak hierdoor geïnspireerd, zie het gebeuren! Dit is precies waarom ze ForestMe is begonnen; de rust en herinnering aan eenvoud die de natuur kan bieden. Ons herinneren waar we vandaan komen en mee verbonden zijn.
Kwetsbaarheid maakt vrij, nadat er tranen stromen in een diepgaand gesprek opent haar gezicht zich met een volle lach.


Symboliek

Volop symbolische wijsheden om ons heen, zie ik plots een poort door de bomen en het licht. Het is een mooie metafoor, want dit gaat over zichtbaar worden. En dat kan voelen als het doorgaan van een poort, een spannende, enge, nieuwe ruimte betreden waarvan je geen idee hebt hoe het gaat uitpakken. Ik vraag haar of ze door de poort wil gaan. ''Ja.'' En dat heeft ze gedaan.

Volg vooral ook haar prachtige platform. Het is aan het groeien, ontstaan en bloeien. En het gaat over het opnieuw verbinden met je eigen natuur. Is dat niet iets waar we eigenlijk allemaal naar verlangen en zoeken?


Laat je inspireren door de natuur Voel de herinnering aan je eigen natuur En verbind je met je eigen oorsprongHet proces van zichtbaar worden

Wat kom jij tegen op het zichtbaar worden, en iets nieuws beginnen? Mag ik je begeleiden bij dit stukje van je proces, en je eigen energie vertalen op beeld? Het kan de steun in je rug zijn om je stappen te zetten, en weergeven waar je als mens voor staat. Wat jij in je draagt.Dit schreef Merel over haar ervaring:


Fotoreis ontmoet jezelf

''Eén ding is zeker: de naam van Liekes fotoreis ‘Ontmoet jezelf’ klopt helemaal voor mij. Ik wilde deze fotoreis maken, omdat ik mezelf niet meer helemaal herkende op de portretten die ik 6 jaar geleden had laten maken. Zoals iemand het laatst mooi verwoordde: je bent rijper geworden. En die rijpheid wilde ik terugzien in de foto’s waarmee ik mezelf aan de wereld laat zien.

Ik wilde de reis graag maken in het Speulder- en Sprielderbos. Niet dat ik er ooit geweest was, maar het is een van de oudste bossen van Nederland en haar bijnaam – het bos van de dansende bomen – sprak enorm tot mijn verbeelding. Ik wilde er al jaren een keer naartoe, maar het kwam er niet van. Tot nu.


De reis begon zoals ik van mezelf gewend ben: voortvarend. Lekker in de doe-modus die ik comfortabel vind maar die me, als ik niet oppas, ook uitput. Door mij intuïtief mijn eigen pad te laten kiezen en vragen te stellen, nodigde Lieke me uit om mijn verhaal te vertellen en mezelf langzaam maar zeker steeds meer te laten zien. En toen viel het stil. Ik wist niet meer waar ik heen wilde en ook niet wat ik verder nog moest vertellen. Terwijl ik zelf lichtelijk in paniek was – want we hadden nog niet heel veel foto’s – bleef Lieke heel rustig en ze stelde voor om ergens een kop koffie te gaan drinken. Daarvoor moesten we best een eindje rijden, want het enige restaurant in de buurt was precies die dag gesloten. Achteraf was dat misschien juist wel een zegen. Want doordat we in beweging kwamen, reden we na de kop koffie naar een andere plek in het bos. Een plek waar het rustig was, en waar ik me veilig genoeg voelde om te gaan dansen. Tussen de bomen én met de bomen. En vanuit die dans durfde ik mezelf echt te laten zien. Niet alleen de hardwerkende Merel in de doe-modus, maar ook de zachte, vrouwelijke en speelse Merel.

Met heel veel dank aan Lieke die met haar oprechte aandacht en sterke intuïtie zorgde voor een prachtige reis. Een reis waar alle tijd was om iets te laten ontstaan en waar ruimte was voor een lach, een traan en alles ertussenin. In de foto’s zie ik de hele reis terug, en daarmee heel veel kanten van mezelf. En ja, dat is soms confronterend. Maar ook heel eerlijk en puur. En dat was precies wat ik wilde.''Hieronder nog een aantal beelden van haar reis. Welke Merels kun je allemaal ontdekken?

Contact

Voor meer info over mijn werkwijze kun je terecht op mijn website: www.authentique.nu


Gratis kennismaking

Je kunt een gratis kennismakingsgesprek inplannen als je wilt weten wat bij je past en of we een klik hebben, je kunt hiervoor een mail sturen naar info@authentique.nu of bel naar 0643219954.


Liefs, Lieke


Wat heeft jou geraakt of geïnspireerd in Merels verhaal? Laat gerust je reactie achter als je dit wilt delen met mij en elkaar.

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page