top of page
Zoeken

From darkness to light

Een verhaal, reis door de ziel. Dieptes verkennen, symboliek, je gevoel uiten, laten stromen en laten zien. Datgene wat binnenin je leeft, in de dieptes van jouw ziel, verkennen en terugzien op beeld. Lees en bekijk hier de reis die ik aflegde samen met Annemieke.Het idee


Al langer loopt ze met het idee rond om haarzelf te trakteren op een bijzondere fotosessie. Af en toe vang ik glimpen op van ideeën die ze heeft opgedaan, een mooie plek die ze heeft gezien. Ze spreekt met me over de Warrior, het vrouwelijke element in haar wat strijdt. De strijder, het donker, het zwart, maar ook de grenzen bewaker, opkomen voor je waardigheid. Machteloosheid, vast slaan. Allemaal elementen die door haar heen gaan, waar ze een gezicht aan zou willen geven.


We gaan samen wandelen door een prachtig natuurgebied in Haaksbergen; het Buurserzand en de fotosessie komt nog even ter sprake. Ze vertelt wat ideeën en hetgeen wat haar nog doet aarzelen. Ik voel; alles op z'n tijd. Ik leg uit hoe het ongeveer in zijn werk zou gaan en stel gerust dat het dan gewoon mag gaan zoals het gaat. Wat er ook maar tevoorschijn komt.


De fotosessie


Een paar dagen later krijg ik een bericht: ik wil de fotoreportage doen!!! En ineens gaat alles stromen. Ideeën vliegen als vlinders door de lucht, we hebben nauw contact en spreken snel een datum af. Nú voelt het goed, nú gaan we het doen. We bespreken samen de symboliek die ze in haar fotosessie wil brengen, de dualiteit tussen schaduw en licht, zwart en wit, yin en yang - en voor haar: de Warrior en de Priestess. (Krijger en priesteres). Alles komt samen op deze dag, zelfs alle middelen die ze wil gebruiken komen overal vandaan en op haar pad. Het zwaard van haar grootvader moet mee; het symbool voor haar voor het strijden. Diezelfde dag bellen haar ouders met de vraag of ze kunnen komen koffie drinken - ze wonen een eindje weg - en zo geschied het dat ze het zwaard de dag van de fotosessie ook in handen krijgt. Het gaat gebeuren! Het wordt een thema waar ze ook van gedaante verwisselt, ze kruipt eerst in de huid van haar donkere zijde. De kracht, strijdvaardigheid; maar ook gevoelens als onmacht en woede. Een zwarte sluier trekt ze over haar gezicht; en direct begint het. Het gevoel van opgesloten zitten, willen vechten. Niet weten waarheen, hoe. Boosheid. Onmacht. Ik zeg haar dat alle tranen mogen stromen, emoties mogen komen. We hebben intense gesprekken over deze kant in haar, hoe zij dit voelt en wat het met haar doet. Ik schiet steeds beelden, beelden die me intens raken. Emoties die we allemaal kennen, emoties die zo diep gaan als dat we als mens kunnen voelen. Het leven wat heel zeer kan doen. Het leven wat je soms helemaal gek kan maken.
Beweging


Bewegen is moeilijk op dit punt, het voelt alsof ze niet kan bewegen, niet vrij is. Ik zeg haar dat ze misschien één beweging kan maken, om te kijken wat er dan gebeurd. Ze tilt haar zwaard op, begint te zwaaien. Steeds meer schaamte verdwijnt, en maakt plaats voor steeds meer beweging. Dan voelen we allebei dat het tijd is voor de volgende fase. Van het donker naar het licht. Bij wijze van afscheid van dit onderdeel kust ze het zwaard en gaan we verder naar het licht. Langzaam hult zij zich in een wit gewaad, de zon begint te zakken en we lopen naar het water. Direct is de transformatie zichtbaar; er is een totaal ander gevoel. Er is direct vrijheid, speelsheid, plezier, vreugde. Beweging. Ze dans door het water alsof ze nooit anders gedaan heeft. Ze zweeft haast in het water. Ze loopt als een godin met haar witte gewaden achter zich aan door het water, zo zacht en sereen. Het zwaard draagt ze bij haar, maar het is niet hetzelfde als voorheen. Het zwaard is er - als het nodig is om te grijpen, maar het heeft niet de overhand. Het spel, de vreugde en de overgave zijn er nu. Ze omarmt zichzelf in de dieptes van het water, van haar eigen gevoel. En uiteindelijk geeft ze zich helemaal over. Ze zakt achterover het water in, met het zwaard op haar buik en de stilte volgt. Totale stilte en overgave. Zijn.


From darkness to light


Hoe heeft Annemieke haar reis ervaren? Je leest het hier:


''Op gevoel wilde ik iets doen met de warrior in black, the priestess in white..together all I am.

The timing was right, alles viel op z'n plek, de ideeën golfden door me heen. Zelfs het zwaard van mijn opa had ik op het juiste moment tot mijn beschikking. Want een zwaard moest erin komen dat voelde ik aan alles!


We begonnen met de zwarte zijde.

Ik had graag de woeste kracht van de strijder laten zien die in de dagen ervoor zo duidelijk voelbaar was, maar het ging anders...de machteloosheid, eenzaamheid en vastgenageld staan van de warrior waren hetgeen wat naar voren kwam.

En op zo'n moment voel je ook meteen de zichtbaarheid en kwetsbaarheid en die is best pittig om los te laten. Want wie is er nou gewend om alles echt te laten zien zoals het is, laat staan voor de camera. Maar Lieke blijft in gesprek zodat ik de muren in mezelf niet te hoog op kon trekken maar bleef aangaan eigenlijk.


Na dit stuk omgekleed naar de witte. Wat een verschil!

Zonder dat ik er me er van bewust was kon ik bewegen, stond ik meteen in het water. En kon ik lachend voelen hoe lekker het voelde dat de stof en het water langs mn benen heen glijden.

En wat een vrijheid van bewegen kwam er los!

Ineens kon ik wel met het zwaard soepel bewegen.

De overgave waar ik uiteindelijk in kwam was heerlijk.

Ik had nog geen ene foto gezien en eigenlijk was de shoot door alleen het beleven ervan al AF.

De dag erna had ik zo helder wat de warrior en de priesteres voor mij inhouden.


Later de foto's zien was weer een hele belevenis op zichzelf.

Jeetje, ik ben mooi! En wat een mooie bijzondere weergave van wat er allemaal door me heen gegaan is.

Heel speciaal, ik gun dat iedere vrouw in elke vorm.''

- Annemieke Wassink''Omarm me In alle dieptes van mijn ziel Omarm mijn schaduw Schijn mijn licht Laat me alles zijn Wat ik ben.''


Wil je ook op reis door de dieptes van jouw ziel of een thema uitlichten met een fotosessie? Neem gerust contact op voor jouw idee en we gaan vrijblijvend in gesprek. Je leest op mijn website meer over deze unieke vorm van fotografie en bewustwording: www.authentique.nu/conceptfotografie

Lieve groet, LiekeVolg je mij al op Facebook of Instagram?

Daar deel ik veel recent werk, inspiratie en verhalen.
177 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page